Kunst i hagen

Kunst i hagen

Kunst i hagen er spennende, og et sjakkbrett kan også gjøre jobben!

I og med at denne siden er tilegnet Henrik Ibsen og statuen av ‘Rottejomfruen’ som står i Skien, så har vi tatt oss den frihet og utvide innholdet på sidene våre en smule. Vi skal snakke litt mer om kunst og vi skal snakke om å plassere kunst utendørs – akkurat slik som Rottejomfruen er!

Kan være et prydanlegg!

Hagene til folk kan variere fra alt fra rene søppelfyllinger til vakre prydanlegg – og forskjellene er store. Vi synes hager med en spesiell vri er morsomme og interessante og vi skulle ønske at flere mennesker brukte kunst aktivt også utendørs. Dette har man naturligvis alle muligheter til, selvsagt, men det kommer jo an på hva man prioriterer. Å finne eksakt kunst som er beregnet for dette formålet vil man vel ikke finne så mange plasser, men at det finnes muligheter er det ingen som helst tvil om.

Det er mange som legger betydelige summer i hageanleggene sine rundt om i Norge, og det er sågar mange som søker om lån for å få dette finansier, og det kan man gjøre på steder som for eksempel STK Finans. At vi nevner denne aktøren er rett og slett fordi de ikke har noen begrensninger på hva et lån kan gå til og således er en interessant aktør – men nok om det.

Kunst av skrap

Det gjelder å være kreativ! En hestesko og noen metalldeler kan bli fin hagekunst!

Ta grep selv!

Noe som er spesielt med kunst i hagen er at man har muligheten til å lage den selv, og her er det i grunn bare kreativiteten som setter en stopper. Man kan lage kunst av alt mulig, for å si det sånn, og det kan godt være at det kan bli kunst av skrap! Skrapmetall og et sveiseapparat kan gjøre underverker, og det er derfor bare å la kreativiteten flyte vilt og uhemmet.

Man kan også lage byster av noen spesielle i familien eller man kan kjøpe eller bestille byster som man setter opp. Dette gir et eksklusivt og formelt inntrykk og er veldig spennende. For at noe slikt skal bli pent er det så klart nødvendig at man har en skikkelig opparbeidet og stor hage. Det er ikke bare å sette opp noe slikt i en hage som ikke er ferdig eller stor nok, og gjør man det kan det fort komme til å virke rart.

Hva er egentlig kunst?

Dette spørsmålet er naturligvis helt umulig å svare på ettersom kunsten ofte oppleves som subjektiv. Noen kan mene at spesielt maleri er et fantastisk kunstverk mens andre igjen ikke vil klare å få noe forhold til dette. Når det gjelder kunst i hagen så kan det også på dette punktet være store forskjeller om hva folk anser som kunst, så her er det bare å ha et åpent sinn. Vi skal imidlertid diskutere litt omkring dette temaet ettersom vi synes det er veldig interessant.

Har du noen gang sett at folk har løver på portstolpene sine, eller har hagen full av hagenisser? Er dette å anse som kunst? Ja, hvorfor ikke! Noen vil mene at dette går under begrepet ‘kitch’, men hva folk mener skal man egentlig ikke bry seg så mye om, og dette er det viktig at man husker på. Hva man selv vurderer å pynte hagen opp med er det i bunn og grunn ingen som har noe med, og derfor mener vi helt klart at en hagenisse kan gå under begrepet kunst.

Men som sagt finnes det utrolig mange muligheter og det gjelder å bruke oppfinnsomheten. Man kan for eksempel sette en statue av et barn på en benk, slik at den blir sittende som er ordentlig barn. Dette kan være fantastisk dekorativt og veldig spesielt! Man kan sage ned en spesiell grein eller ta opp en rar rot i skogen og sette den på trappen eller i hagen, noe veldig mange gjør. Man kan samle inn flotte steiner av et gitt størrelse som har fin fasong og legge utover på en spesiell plass i hagen. Det er rett og slett så mange muligheter når det kommer til kunst at man nesten kan bli matt bare av tanken. Det trenger ikke bestandig å dreie seg om konkret kunst, som for eksempel av en byste som vi nevnte, men helt abstrakte ting som blir tatt ut av sin naturlige sammenheng og plassert i en annen. Kort fortalt: dét du vil skal bli kunst kan bli kunst!

Les mer om kunsbegrepet her.

Fontene i hagen

En fontene er en fryd for øyet og moro for småfuglene!

En klassisk fontene!

Noe vi er svært begeistret for og liker veldig godt er å ha en fontene i hagen! Det er rett og slett utrolig flott og kan være meget dekorativt, nærmest uansett hvilken stil du måtte foretrekke. Som om ikke det var nok så vil en fontene rett og slett bli en form for brukskunst ettersom småfugler elsker slike bad! Du kan da sitte og nyte synet av småfugler som koser seg kostelig i vannet samtidig som de lesker og vasker seg. Det blir rett og slett ikke bedre enn dét!

Statuer er spennende

En statue er selvsagt også noe som mange har i hagene sine og spesielt de klassiske og typisk greske statuene er populære. Disse får man i alle størrelser og kan passe inn i mange forskjellige typer hager. Det som er veldig spesielt og fint med disse er at man kan bestille dem med lys, slik at de kan ha rolle som både dekorativ og bruksgjenstand. En innkjørsel prydet med statuer med lys kan nok utvilsomt få noen hver til å senke blikket i misunnelse!

I tillegg til dette kan man også ramme inn hagen med kunstverk, og da mener vi rett og slett rekkverk eller hagegjerder – og også her finnes det utrolig mye pent å velge mellom. Man finner profilsteiner som kan brukes til dette men også mer pompøse balustrader. Slike ting vil slett ikke passe inn over alt men vil kreve ganske store eiendommer og mer påkostede boliger. Det blir nesten litt engelsk klassisk stil over det hele, og noe slikt kan man for eksempel ikke bruke på et nytegnet funkishus.

Statue hage

Hadde ikke en slik statue vært fantastisk å hatt på plenen?

Stort utvalg

Som du skjønner så kan begrepet hagekunst være virkelig bredt og det er mye å velge mellom. Det vi har snakket om i denne artikkelen er jo bare noe av det som finnes, og vi kan godt føye til både figurer, pidestaller, sokler, krukker og naturligvis også hagemøbler.

Har du et prosjekt som dette på gang, så ber vi deg om å gjøre jobben skikkelig og vi ønsker deg naturligvis også lykke til!

I videoen under ser du hvordan du kan dekorere og lage kunst med stein: